2012. május 16., szerda

CsíkosnadrágCsíkosnadrág néven lett hírhedt Krisztián, már első osztályos korában. Bizonyára onnan a neve, hogy legtöbbször ebben a kirívóan csíkos ruhadarabban járt iskolába. A hírhedt jelzőt meg.... hát a rakoncátlan, túlmozgásos, és sokszor a szemtelenség határát súroló, sőt átlépő viselkedéséért, nagy szájáért kapta. Legalábbis a nevelői szobában így jellemezte, - mit jellemezte - naponta szidalmazta az elsős tanító néni. Sehogyan sem jöttek ki egymással, így kínlódták át a második évet is. Ha Csíkosnadrág szóba jött a nevelők között, csak szánakoztak kolléganőjükön, s titokban örültek, hogy nem az ő osztályukat rongálja.
Ámde Csíkosnadrág harmadikos lett! A többi nevelő boldogan fellélegzett, mikor kiderült, hogy én leszek az, aki megkapja ezt a gyereket. Bár az osztály összetétele sem túl biztató, na de Csíkosnadrággal!
Hát bizony év elején, úgy három hónapig ugyancsak megvívtuk egymással a csatát! De Csíkosnadrágból lassan-lassan Krisztián lett. Észrevette ugyanis, hogy engem ő komolyan érdekel. Hogy odafigyelek rá, és nem csak szidom, sőt, ha lehet dicséretet is kap. 
Ő ennek hogy tudott örülni!! Ilyenkor csak úgy csillogott a szeme! Ha panaszt hallottam rá, mindig időt szántam a tények kiderítésére, s többször rájöttem, az már mindenkinek természetes, hogy Krisztián a hibás. Akkor is, ha nem! Ezt mindig kitárgyaltuk az osztállyal, és a gyerek nagyon hálás volt az igazságért.
Negyedik osztályra már egészen jól kezelhető, hozzám bizalommal forduló lett.
Év végére meg -bizton állíthatom- nagyon megszerettük egymást. Bár alig bírt átevickélni ötödikbe, nagyon megígérte nekem, hogy igyekezni fog, és nem hallok majd róla rosszat.
De nem így lett. Igaz, a csíkos nevet nem cipelte már magával, de egyre többet lehetett hallani viselt dolgairól. A tanulás nem ment, tanáraival szemben sündisznó - tüskéket növesztett, szemtelen volt. Ha találkoztam vele, s kérdőn néztem rá, csak lesütötte a szemét, s azt mondta:
- Majd megpróbálok jó lenni. 
Ha alsós nevelőt küldtek helyettesíteni Krisztián osztályába, hát akkor sem bírt magával. Már tudták, csak azt kell mondani:
-       Krisztián! Megmondom az Ica néninek, hogy viselkedsz!
-       Nem volt tovább gond vele.
A gyerkőc bizony megbukott ötödikben, megbukott hatodikban.
Már újra hírhedt lett, s egyre nagyobbakra nőttek a sündisznó-tüskéi. Sok rosszat hallok róla...... nagyszájú, verekedős, erőszakos kamasszá vált.
A minap is átjött az alsós gyerekek épületébe, valamelyik kisebbel volt halaszthatatlan elszámolni valója. Már éppen a nyomaték kedvéért ütlegelni kezdte a (nem éppen ártatlan) negyedikest, amikor az ügyeletes nevelő közbelépett.
Ennek az lett az eredménye, hogy Krisztián az összes indulatával a tanító néni ellen fordult. Minősíthetetlen hangon szabályosan „leugatta”.
Így hallottam a nevelői szobában. Nagyon szomorú lettem.
Mit ad Isten, hazafelé a bolt előtt, ott áll a gyerek. Csak odamegyek hozzá!
- Csókolom Ica néni - mondja csendesen.
- Krisztián fiam, mit hallottam ma rólad! Nagyon szomorú vagyok.
- Hát....elszállt az agyam- mondja lehorgasztott fejjel.
- Nagyon megbántottad  Márti nénit.
- Tudom, és már bánom is.
Ekkor látom ám, hogy Márti néni is a boltban van. A fiú is  észreveszi, sietve elköszön... Figyelem, miért. Téblábol egy darabig... aztán odasomfordál  kolléganőmhöz.
Na és mit hallok!
- Tanár néni, szeretnék bocsánatot kérni! Nagyon csúnyán viselkedtem délelőtt. Máskor nem teszem!
Akkor mi cinkosan összemosolyogtunk a kiengesztelődött tanító nénivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése