2013. március 16., szombat

Vendégváró citromos szelet





Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 ek. kakaó
2 egész tojás
5 dkg cukor
5 dkg margarin
Fél csomag szalalkáli


A fentieket összegyúrjuk, és két lapot sütünk belőle tepsink hátoldalán.

Sütünk még 4 tojásból piskótát.
Itt megjegyezném, én egészen egyszerűen sütöm a piskótát, ne félj kipróbálni így, meglátod, milyen egyszerű és gyors! (mindig így sütöm)

Általában ugye, ahány tojás, annyi ek. kristálycukor.  Ezt kézi mixerrel fehéredésig kikeverem.  Nem külön fehérje-sárgája, hanem együtt! (néhány perc csak, és kész, könnyű-habos állagú)
Ebbe megy a már előkészített liszt + sütőpor keverék ( akár szódabikarbóna).
Négy tojásoshoz elég egy jó késhegynyi sütőpor
Beleforgatom tehát óvatosan a felvert cukor-tojás masszába és sütőpapírral
(lehetőleg szilikonost vásárolj) kibélelt tepsiben megsütöm.
180 fokon teszem be, majd öt perc után leveszem 160-ra.

Nah, kész a szárazanyag! Jöhet a krém.

Fél l. tejből, 8 kanál lisztből pépet főzök, jó sűrű lesz.
Amíg hűl, kikeverem a 20 dkg margarint, 20 dkg cukrot, beleöntök még egy cs. vaniliás cukrot, belereszelek egy citrom héját, és belefacsarom a levét is.
Majd a mixerrel  hozzáadagolom a pépet, alaposan összedolgozom.
(Megkóstolom, és ha kíván még citromlevet, adok hozzá. Nyáron savanykásabban kellemesebb)

Összeállítom a süteményt, vagyis megtöltöm a lapokat:

______________________________ barna lap

______________________________ piskóta

______________________________barna lap


A tetejére is hagyok krémet. Berácsozom késheggyel akkora szeletekre, amekkorára majd fel akarom szeletelni.
És elő a kreativitással, jöhet a díszítés, citrommal!
 Én vékonyra felszelem a citromot (héjastól) és negyedelve a szeletekre teszem.

Sutty be a hűtőbe a vendégek érkezéséig!  Egy-két nappal előbb is elkészítheted.
Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés: