2013. május 17., péntek

Bodzaszörp, ahogy én készítem

Az idei tavasz nagyon sietős! 
Egyszerre nyílik minden, és nagyon rövid ideig. Mire észbe kaptam, már a bodzabokrok is felöltötték menyasszonyi ruhájukat.





 Ezért  iparkodni kell, nehogy lemaradjunk a bodzaszörp készítéséről.
Induljunk bodzavirágot szedni! Vigyünk kosarat, melybe tiszta papírt vagy ruhát terítettünk!
Keressünk olyan bokrokat, amelyek távol esnek forgalmas utaktól, poros dűlőutaktól, és óvatosan, tányérral felfele szedjük le a már jól kinyílott virágokat, vigyázva, hogy a virágport ne szórjuk el! (nem mosom meg a virágokat, mert akkor a virágport elveszíteném)



Otthon aztán kezdődhet a munka.
Egy adaghoz szükséges:

legalább 20 virágtányér
6 l víz
6 kg cukor
5 db citrom
10 dkg citromsav
1 kk nátriumbenzonát

- tegyünk föl egy edényben 5 l vizet és 5,5 kg cukrot melegedni
- egy másikban karamellizáljunk fél kg cukrot, öntsük fel 1liter vízzel, forraljuk fel
-  majd öntsük össze és forraljuk fel a szirupokat
- hűtsük ki

- amikor már hideg, akkor tegyük bele a gondosan megnézegetett virágtányérokat, a mosott, szeletelt citromot,  a citromsavat, és a tartósítót!
(az utóbbi kettőt patikában vásárolom)






Csodaszép és fenséges illatú lesz!!


No, ezt aztán 3-4 napig kevergetjük, kóstolgatjuk, hagyjuk jól összeérni!

Majd (a maradékot) üvegekbe szűrjük, mehet a polcra! Mivel hidegen töltjük, felhasználhatjuk az ásványvizes palackokat erre a célra. Ráírjuk a B-t és az évet. Ez akkor praktikus, ha netán maradna még tavalyi is, vagy készítünk ugyanígy más szörpöt.
(én citromfűből és mentából szoktam, bár más a recept)

Az edény alján még összecsöpögő szirupot azonnali fogyasztásra javaslom, isteni finom kis citromkarikával, hideg ásványvízzel és ... sütikével!

2 megjegyzés:

  1. Kifogom próbálni ezt a változatot is. Örömmel olvasgattam nálad.
    P. Piroska

    VálaszTörlés
  2. Nem fogod megbánni, Piroska!
    Máskor is szívesen látlak!!
    Ica

    VálaszTörlés