Egyszerre nyílik minden, és nagyon rövid ideig. Mire észbe kaptam, már a bodzabokrok is felöltötték menyasszonyi ruhájukat.
Ezért iparkodni kell, nehogy lemaradjunk a bodzaszörp készítéséről.
Induljunk bodzavirágot szedni! Vigyünk kosarat, melybe tiszta papírt vagy ruhát terítettünk!
Keressünk olyan bokrokat, amelyek távol esnek forgalmas utaktól, poros dűlőutaktól, és óvatosan, tányérral felfele szedjük le a már jól kinyílott virágokat, vigyázva, hogy a virágport ne szórjuk el! (nem mosom meg a virágokat, mert akkor a virágport elveszíteném)
Otthon aztán kezdődhet a munka.
Egy adaghoz szükséges:
legalább 20 virágtányér
6 l víz
6 kg cukor
5 db citrom
10 dkg citromsav
1 kk nátriumbenzonát
- tegyünk föl egy edényben 5 l vizet és 5,5 kg cukrot melegedni
- egy másikban karamellizáljunk fél kg cukrot, öntsük fel 1liter vízzel, forraljuk fel
- majd öntsük össze és forraljuk fel a szirupokat
- hűtsük ki
- amikor már hideg, akkor tegyük bele a gondosan megnézegetett virágtányérokat, a mosott, szeletelt citromot, a citromsavat, és a tartósítót!
(az utóbbi kettőt patikában vásárolom)
Csodaszép és fenséges illatú lesz!!
No, ezt aztán 3-4 napig kevergetjük, kóstolgatjuk, hagyjuk jól összeérni!
Majd (a maradékot) üvegekbe szűrjük, mehet a polcra! Mivel hidegen töltjük, felhasználhatjuk az ásványvizes palackokat erre a célra. Ráírjuk a B-t és az évet. Ez akkor praktikus, ha netán maradna még tavalyi is, vagy készítünk ugyanígy más szörpöt.
(én citromfűből és mentából szoktam, bár más a recept)
Az edény alján még összecsöpögő szirupot azonnali fogyasztásra javaslom, isteni finom kis citromkarikával, hideg ásványvízzel és ... sütikével!
Kifogom próbálni ezt a változatot is. Örömmel olvasgattam nálad.
VálaszTörlésP. Piroska
Nem fogod megbánni, Piroska!
VálaszTörlésMáskor is szívesen látlak!!
Ica