Több éve elmúlt már, mikor is olyan jó helyet találtam a
karácsonyfa díszeknek, hogy évekig nem kerültek elő. Akkor szorult helyzetemben
életemben először sütöttem mézeskalácsot, hogy valamelyest tompítsak Férjuram
rosszalló tekintetén.
Ő a felelőse ugyanis a karácsonyfa feldíszítésének, mert
akkor én már nagy sürgés-forgásban vagyok a konyhában.
Na szóval, akkor úgy gondoltam, csak azért is legyenek
díszek a fán, igaz, nem a csili-vili gömbök, a jégcsap alakú égők, mert azok a
Bermuda háromszögnek estek áldozatául.
(Férjuram elég gyakran emlegeti a Bermudát, ha valami eltűnik nálunk. És
hajaj, egyre több minden eltűnik)
Mindezt csak bevezetőnek szántam, magyarázatnak arra, miért
is vált szokásommá, és elengedhetetlenné a mézeskalács sütése.
Ma már megvannak az elveszett karácsonyfa díszek is, ám
semmiért ki nem hagynám ezt az élményt!
Mert kéremszépen, ez alkotás! Úgy is mondhatnám, hogy
művészet.
Pont ugyanaz a sürgető, kicsit feszült érzés hatalmasodik el
rajtam karácsony közeledtével, mint mikor muszáj megírnom valamit.
Nos! Már éppen itt az ideje a sütésnek. Megvásároltuk a mézet, finom
aranysárga akácméz várakozik a polcon.
Sorakoznak a mézeskalács fűszeres zacskók. Ezt készen
vásárolom, nekünk bevált.
Liszt, cukor, tojás, margarin mindig akad itthon.
Az a jó, hogy szakaszosan lehet a munkát elvégezni, napokra
beosztva.
Az én jól bevált receptemet írom most le. Valahonnan kaptam,
vagy találtam a neten, már nem tudom. Tény, hogy többféle receptet kipróbáltam
az évek során, de családom tagjai, és főleg unokáim ezt szeretik legjobban. Ez
nem az a puha mézes változat. Sütés után kemény, szép sima a teteje és nagyon
jól ki lehet díszíteni. Karácsonyfa
dísznek kiváló, és ropogtatni sem utolsó dolog.
Én annyit készítek, hogy szinte egész évben rájárnak a
kicsik (ha jól el tudom dugni magunk elől).
Szóval a recept, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek:
Hozzávalók:
25 dkg cukor
25 dkg margarin
50 dkg méz
Ezeket egy lábasban összemelegítem. Nem forralom fel, csak
legyen jó meleg, folyós.
1 kg
lisztet, 2 mézeskalács-fűszerkeverékkel, 2 kk szódabikarbónával, 2 tojással, és
a kihűlt masszával összegyúrom.
Nagy adag lesz, én ennek is a többszörösét készítem.
Erre a napra nem is jut több tennivaló, mert a masszát
beteszem a hűtőbe és egy egész napig állni hagyom.
A következő reggel frissen ébredve, (két kávé után) kezdődik
a nagy munka, a sütés!
Én úgy szoktam, hogy kiveszek egy jó maréknyi adagot a
hűtőből, a többit ott hagyom.
Gyúródeszkán vékonyra nyújtom, és a kedvenc formákkal
kiszaggatom. Sütőpapírral kibélelt tepsi(k)be rakom őket szép sorjában.
Ilyenkor, sütés előtt
már kiélhetjük a kreativitásunkat, díszíthetünk kedvünkre!
Diót, zizit, mákot, színes cukorkákat tehetünk rá, nagyon
jól mutat.
Én legtöbbször a tetejüket tojással megkenem, és zsupsz a
sütőbe!
180 fokon, 5-6 perc alatt elkészülnek.
Így néznek ki:
Ha minden begyúrt anyag már kisült, akkor ismét pihenőre
veszem a dolgot.
A harmadik művelethez hangulat kell! Karácsonyig megjön az
is. Ha egyszer hozzákezdek a díszítő hadművelethez,
akkor képes vagyok egyfolytában éjfélig is „alkotni”.
Ezt szeretem a legjobban!
Ehhez tojásfehérje és porcukor kell, egy-két csepp citromlé vagy ecet jót tesz neki.
Egy fehérjét elkezdek kavargatni(nem felverni, csak
főzőkanállal szép, nyugodtan, egyirányba, körben) és adagolom hozzá a porcukrot.
Meglepően sokat felvesz.
Keverem, keverem, adagolom, adagolom mindaddig, amíg olyan
állagú nem lesz, hogy a kanalat kiemelve belőle fonalat képez a massza. Na
ekkor jó!
Előkapok egy kisméretű nejlonzacskót, belekanalazok annyit,
hogy bekötve marokba tudjam fogni, kiharapok az egyik csücskéből egy picike
darabkát, épp csak annyit, hogy vékony szálban tudjam nyomni belőle a fehér
csíkot. Kényelmesen elhelyezkedem az asztalnál, és jöhet az alkotás!
Bal kézben a díszítésre szánt alak, jobb kezemben a zacskó
és kedvemre díszítek.
Ha megtelt a mellettem lévő gyúródeszka kész termékkel,
akkor beviszem a szobába, ott már az asztal fehér abrosszal takarva várja a
száradni akaró gyönyörűségeket.
Másnapra a díszítés száraz, ilyenkor gyorsan el kell
csomagolni mindet, és megfogadni, hogy csak karácsonykor vesszük elő! Különben
kezdhetjük a munkát elölről!
Az enyéim ilyenek:
Nagyon jó dolog a mézeskalács készítése, különösen öröm lehet , az unokákkal sütni. Van neked egy házikós képed is... Azt hova rejtetted el? Mert az is egy mézeskalács- csoda...
VálaszTörlésAzon kaptam magam, hogy csak mosolygok, mosolygok... Icukám, köszönöm!
VálaszTörlés