2013. december 11., szerda

Bejgli



 Ezt a receptet Liszkai Incikétől kaptam, anno mélben küldte.
Semmit nem változtattam rajta, így akarom megőrizni.
Ő már fentről figyeli a sütést.

                                        ~o~

Hozzátevővalók: 60 dkg liszt, 25 dkg Ráma, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 1, 2 ek. cukor, csipike só, tejföl/ nagy poharas/

Meló vele: a lisztet, élesztőt, sót, cukrot, összekavarcolni, belefele a Rámát, szépséges simára a két tenyered között morzsolgatni, amíg egységessé válik, aztán a 2 sárga tojást, meg annyi tejfölt, hogy ruganyos tésztát kapj- majdnem kell az egész nagy pohárral, de légy óvatos!-   alaposan összegyúrmázod.
Kb. 1.20 kg az egész, négy felé testvériesen elosztod, gömböckéket gyúrsz belőlük, aztán hidegre teszed.

Eközben gondolsz egy nagyot és nekilátsz a töltelék készítéséhez.
Mondjuk: 40 dkg dió, ízlés szerint cukor, vaníliás cukor: forró tejben megizéled, tehetsz bele baracklekvárt is, hagyod teljesen kihűlni, a vékonyra kinyújtott tésztára fölkencézed, mehet bele mazsola, vagy meggy, oszt akkó lazán! föltekered. Azért lazán, mert állás és sütés közben megdagad az élesztőtől, és így nem reped szét.
Megkened tojással, tepsibe és hűvösre rakod, oszt másnap reggel sütöd, ha este készítetted. Ha meg reggel készíted, akkó este sütöd.
Forró sütőbe dugás előtt vellával megszurkálod, újra megkened tojással. Kész is!

 Amikor még nem unod, ugyanannyi mákkal ugyanazt teszel, mint a dióval:))))))
Jó vastag lesz, és diabetikus, semmi nem kell mellé csak étvágy jaaaaaa, meg jófajta félédes fehérborovicska:))))



                                   ~o~


Jól bevált recept, tavaly húsz rúd készült a konyhámban!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése