2016. november 24., csütörtök

2016.november 24.

Ma busszal voltam Kiskunhalason.
Odafele igazán megtisztelve éreztem magam, hogy kizárólag miattam gurult a busz!
Vagyis senki más utas nem volt, csak én. El is gondolkodtam, drága út ez a volánnak, mert én meg ingyen utazom már.
Hazafelé aztán egész más volt a helyzet. Már  a pályaudvaron feltűnt, milyen sokan gyülekeztek. A diákoknak éppen vége a tanóráknak, mindannyian igyekeztek haza. A busz bent állt az indulási helyén, de még sofőr nélkül. Egy csoportba verődve ácsorogtunk az első ajtónál. Úgy alakult, hogy szinte legelöl toporogtam... először. Körülöttem sok vidám fiatal. 
Szeretem a fiatalokat. Szeretem a vidámságukat, a nyíltságukat, szeretem még a különcségeiket is. Elnéztem milyen szépek, ápoltak, igényesek. Nekem tetszik a fiúk olykor meghökkentő, de ápolt frizurája, tetszik a lányok  - iskolában régen elképzelhetetlen - sminkje. Szemceruza, körömlakk vagy műköröm, egy-egy piercing. Egyik lányka felnőtt nőket lepipáló színharmóniában igazán látványos egyéniség. Piros táska, hozzá ugyanolyan színű rúzs, és körömlakk. A másik többféle színűre festett hajával vonta magára figyelmem.
Én azt gondolom, nincs ezzel semmi baj, ha emellett elvégzik becsülettel a kötelességeiket is, vagyis kellő szorgalommal tanulnak.

Szóval egyre többen ácsorogtunk a busz mellett, vártuk a sofőrt, nyissa ki az ajtót. Én nem tudom, hogy történt, de teljesen észrevétlenül egyre hátrább kerültem az ajtótól, vagyis azon kaptam magam, már egész hátul állok, és a gyerekek mind elém kerültek. Sebaj, így még jobban szétnézhetek közöttük.  
Felszálláskor negyed magammal zártuk a sort. Másik három utas hasonló korú velem. Mire feljutottunk a buszba, már minden fiatal ült, s csak hátul a leszálló ajtónál volt egyetlen hely, ahova - hallgatólagos megállapodással - közülünk a korban legidősebbnek látszó hölgy ült le.
Azaz volt, illetve lett volna még két hely pont ott, ahol megálltunk, s ahol leült az idősebb hölgy. Ő bökött meg, és mutatott rá a másik oldalon ülő fiúra, aki a kettes ülésen belül ült, a külső ülésre pedig felpakolta a valóban elég nagy táskáját. Én csak intettem a fejemmel, hogy "nem", vagyis nem fogok szólni neki.
A hölgy csak nem állta ki, odaszólt a fiúnak:

" Az a táska!"
A fiú értetlenül kapta ki a füléből a fülhallgatót. 
" Mi van vele?"
"Csak fogja a helyet! Más meg nem tud leülni! Ezért szólni se kéne, magadtól is eltalálhatnád!" - mondta elég éles hangon a hölgy.
"Tőlem...!" - kapta és indulatosan  lecsapta lába közé a táskát a fiú.
A hölgy aztán nekünk: " valamelyikük üljön oda!"
Ősz hajú útitársnőm így " Nem ülök! Nekem ne tegyen szívességet!" -  mutatott az egykedvű fiú felé.
A köztünk álló férfi is visszautasította, s magam is sértett büszkeséggel emeltem föl a fejem, s markoltam meg még jobban a rudat, el ne dőljek egy-egy kanyarban.

Kicsit jobban szétnéztem, hát a fiú mögötti kettes ülésen is egy személy utazott. Egy igen alacsony termetű kislány, szőkésbarna lófarokkal, az ő fülében kék színű fülhallgató, igen jól állt a pofijához. Ő minden kétséget kizáróan kinyilvánította, hogy nem óhajt útitársat maga mellé, mert a szélső ülésre ült, táskáját pedig a belsőn utaztatta. 
Hármunk közül a büszkeség csorbulása nélkül én ülhettem le elsőnek, mert a már ülő hölgy a második megállónál leszállt. 
Imrehegy felé közeledve azon  gondolkodtam, valamikor milyen sokszor eljátszottuk tanítványaimmal, hogyan kell udvariasan átadni az ülőhelyet az időseknek. Most meg azon már meg sem rökönyödünk, hogy egy busznyi fiatal közül ez senkinek sem jut eszébe. Már az a tét, hogy a szabadon marad helyekre engedik-e leülni a felnőtteket a megfáradt gyerekek.


Aztán elkezdtem reménykedni, hátha leszáll Imrehegyen a két gyerek. Valahogy úgy éreztem, megkönnyebbülnék, ha kiderülne, hogy ez a lányka, és ez a fiú nem keceli lenne.
Többen is leszálltak, de ők nem. Még keserűbb lett a szám íze. Az ősz hajú ismerősöm is leülhetett végre egy megüresedett helyre, s csak ennyit mondott nekem kényszeredett mosollyal:
" Ma már ez a divat. Megváltozott a világ!"  
Igaza van, sajnos, valóban nagyot változott.
Kecel központban aztán leszállt az alacsony, szőkésbarna lófarkas, kék fülhallgatós kislány, és az erős testalkatú, drapp nadrágos fiú is. 
Néztem utánuk az ablakon keresztül…Vajon melyik keceli családok szeme-fényei ők? Sejtik-e a szülők, hogy szeretett csemetéjük jó úton jár afelé, hogy önző, másokra nem figyelő felnőtté váljon?

3 megjegyzés:

 1. Távol áll tőlem a zsémbes öregasszony szerep. Nem vagyok pesszimista sem. Mégis szomorúan tapasztalom, hogy röpke 10-15 év alatt nagyon megváltozott a fiatalság. De vajon az ő hibájuk csak?
  Talán, a gyermekeket mindentől óvó, minden felelősség alól felmentő, agyon ajnározó szülők, nem tartoznak felelősséggel ezért a jelenségért? Azt is meg merem kockáztatni, hogy nevelési hiányosságok bújnak az említett viselkedés mögött.

  VálaszTörlés
 2. Sajnos ez teljesen igaz!A mai világban ez így müködik!Volt már,hogy én is felszólítottam, egy-két "primitív"gyermeket,hogy talán nem a táskáját kellene utaztatnia az üllésen,hanem az idős nénit méltóztasson oda engedni a táskája helyére,de olyan bambán nézett rám,hogy talán azt sem értette mit mondok!Ezért gyorsan a "segítségére"siettem,és saját kezűleg helyeztem a táskáját a "primitív kis lény" ölébe,hogy a néni leülhessen!Sajnos még mindig az a bárgyú,értelmetlen fej bámult vissza rám,mint előtte 3perce.
  Amikor ez a történet(és a többi hasonló),eszembe jut,büszke vagyok a szüleimre,hogy engem ők még tudtak nevelni,és nem vesztem el a süllyesztőben! Nem vagyok idős(29éves),de az illemet tudom,és a fiatalok mai viselkedés kultúrája felháborító,de szerencsére mindig akad egy-két kivétel!

  VálaszTörlés
 3. Sajnos ez teljesen igaz!A mai világban ez így müködik!Volt már,hogy én is felszólítottam, egy-két "primitív"gyermeket,hogy talán nem a táskáját kellene utaztatnia az üllésen,hanem az idős nénit méltóztasson oda engedni a táskája helyére,de olyan bambán nézett rám,hogy talán azt sem értette mit mondok!Ezért gyorsan a "segítségére"siettem,és saját kezűleg helyeztem a táskáját a "primitív kis lény" ölébe,hogy a néni leülhessen!Sajnos még mindig az a bárgyú,értelmetlen fej bámult vissza rám,mint előtte 3perce.
  Amikor ez a történet(és a többi hasonló),eszembe jut,büszke vagyok a szüleimre,hogy engem ők még tudtak nevelni,és nem vesztem el a süllyesztőben! Nem vagyok idős(29éves),de az illemet tudom,és a fiatalok mai viselkedés kultúrája felháborító,de szerencsére mindig akad egy-két kivétel!

  VálaszTörlés